Квітка Цісик


Народилася 4 квітня 1953 року в нью-йоркському районі Квінз (нейборгуд Озон-Парк) в сім'ї Іванни (дівоче прізвище — Лев) та Володимира Цісиків — післявоєнних емігрантів із Західної України.
У сорок четвертому році, тікаючи від можливих гонінь з боку радянської влади, Цисіки покинули Львів. У цей же час з міста виїхала і сім'я Іванни, з якою Володимир зовсім недавно познайомився і навіть встиг закохатися. Повінчалися вони в Криниці, зараз це польський бальнеологічний курорт. Перша їхня дитина - дочка Марія - народилася в таборі для інтернованих у Німеччині, а в 1953 році в Нью-Йорку народилася друга дочка - Квітка. Дівчинка, яка згодом стане легендою американських студій і справжнім відкриттям української естради, повернулася до слухачів у дев'яності та двотисячні вже після своєї смерті. Квітка побувала на історичній батьківщині таємно всього один раз в 1983 році. Тоді її ще ніхто не знав навіть в професійних колах.
У чотири роки талановита дівчинка візьме в руки скрипку, а її знаменитий батько (співзасновник Українського Музичного Інституту (УМІ) в Нью-Йорку) даватиме їй уроки.      Цісики розмовляли вдома українською мовою і співали прекрасні українські пісні, які все життя, наче якийсь містичний код або надзавдання, стояли над Квіткою і вимагали, щоб вона їх виконувала і популяризувала. Батьки змалечку віддали дівчаток до української суботньої школи і до літнього табору пластунів "Новий Сокіл". Там Квітка очолила юнацький співочий ансамбль "Соловейки", де виконувалися народні українські пісні, в тому числі пісні січових стрільців, заборонені у СРСР.
У 1971 році Квітка не раз виступала на сцені разом з батьком і сестрою Марією (сестра стала відомою піаністкою високого рівня, давала уроки в Карнеґі-холі й акомпанувала відомим співакам). Одного разу прямо на сцені у Володимира Цісика стався серцевий напад. Після смерті батька про оперну кар'єру довелося забути. Потрібно було заробляти на життя та навчання. Професійно поставлений унікальний голос Квітка змушена була продавати в якості рекламного: для запису демоверсії пісень для співаків, джинглів для рекламних роликів, бек-вокалу.
У неї не було агента і доводилося самостійно "себе просувати". Спочатку нікому невідома співачка на ім'я Кейсі (КС - псевдонім за першими літерами імені Kvita Cisyk) не мала роботи. Сімнадцятирічна емігрантка нікого не цікавила. Але одного разу хтось все-таки прослухав один з її записів і зрозумів, що це справжнє вокальне золото, знахідка, яка незмінно перетвориться в монети.
І так поступово почалася її кар'єра в рекламному бізнесі. Одного разу, розмовляючи зі своїм чоловіком про українську пісню, сказала, що немає нічого прекраснішого, ніж мелодії її батьківщини, що це справжній скарб і їй дуже хочеться, щоб всі побачили його. "Ну, покажи ж ці хвалені українські пісні, чому ми їх не чуємо? Де вони?" І тоді у Кейсі виникла ідея записати українські пісні не під бандуру і скрипку, а на високому професійному рівні.
А тим часом співачка могла б стати відомою в США набагато раніше і зробити кар'єру ще в 1977 році, після отримання Оскара за виконану пісню у фільмі "You Light Up My Life" ("Ти запалюєш моє життя"). Вона записувала в той час пісні для кінофільмів, й одного разу її помітив режисер Джозеф Брукс, який написав кілька пісень для свого фільму про молоду співачку. Головній героїні потрібен був голос. Квітка погодилася виконати пісні для фільму і зіграти в ньому маленьку епізодичну роль.
Проте й американська кар'єра відбулася! Менеджери "Форду" підрахували, що виконані нею рекламні пісні були почуті понад 20 мільярдів разів. Компанія "Форд" ще ні з ким з вокалістів не працювала так тісно і так довго, як з Кейсі, тож щорічно дарувала їй нову модель авто. Але Кейсі, поціновувачка швидкої їзди, любила тільки свій червоний "Ягуар".
Коли в 1991 році співачці вперше був поставлений діагноз рак грудей, лікарі давали їй кілька місяців життя. Але вона боролася з хворобою довгі сім років, проходячи виснажливі курси хіміотерапії і не припиняючи плідно працювати. У неї була мрія записати ще один альбом з українськими піснями (колискові для сина), приїхати з концертами на історичну батьківщину, навіть всупереч своєму страху перед великою аудиторією (вона завжди залишалася камерною, студійною співачкою або співачкою бек-вокалу). Але цьому не судилося втілитися в життя.
Однак мрія чудової квітки, яка могла би стати окрасою будь-якої сцени, все-таки здійснилася. Голос Квітки Цісик повернувся на Батьківщину її предків
Матеріал взято з сайту 
https://uamodna.com/articles/kvity-ne-rostutj-na-chuzhyni-pro-kvitku-cisyk/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Шановні учні та батьки! Пропонуємо Вашій увазі бібліотеку відеороликів про біографію та творчість відомих письменників, поетів, драматургів.